2009-08-28

Eftersnack

Idag sammanfattar vi gårdagen. På Natur & Kultur har diskussionerna förts hela dagen, så även på bloggarna.

Daniel Åberg skriver
Och det är lite grann där jag tycker att problemet ligger. Bokbranschen (återigen sammanslagen till en klumpig klump) vill inte att några som i deras ögon är utomstående ska sitta på ett podium och lägga sig i det de tycker sig kunna bestämma själva. De vill inte få råd och pekpinnar av några de anser inte kan lika mycket som de själva. Kanske har de helt rätt i det, kanske borde de faktiskt ha rätt att bestämma över de här frågorna själva. Men oavsett om det är rätt eller fel så tror jag inte att det är så det kommer att fungera.

Jonas Mosskin är inne på samma linje.
Alla saker som panelisterna framförde var kanske inte genomtänkta men det enda som bokfolket i publiken svarade var att ”det har vi redan prövat”, ”det har vi redan tänkt på” osv. Det märkliga med denna försvarsinställning är ju att det faktiskt händer så lite. För om det hände så mycket så hade vi ju alla känt till det vi det här laget.

Han föreslår också att marknadsavdelningarna på förlagen ska skrotas vilket inte är en helt oäven idé:
Kanske borde förlagen renodla sin verksamhet och bara bli innehållsleverantörer till olika publiceringskanaler och outsourca marknadsföringen till andra aktörer som t.ex. Otto Sjöberg. Folk som är experter på att kränga saker helt enkelt. Idag har vi motsatt utveckling där redaktionell kompetens skalas av och marknadsföringsavdelningar tar över.

Johanna Ögren tar även hon upp polariseringen under kvällen
Branschen försvarade sig och sedan gjordes inga försök att mötas på halva vägen och faktiskt våga prata om de här frågorna på riktigt. Att branschen hade kunnat säga att ”ja, vi är omsprungna på vissa områden, och andra inte” och att Linda hade kunnat visa lite mera ödmjukhet

Richard Herold är inne på samtid vs framtid och utvärderar:
Kanske borde vi, lite självkritiskt, ha bjudit in någon som inledde kvällen med ett historiskt svep, beskrev den nuvarande digitala situationen och pekade på några centrala förändringar att beakta. Nån som Tobias Nielsen.

Sekwa twittrar om vad som komma skall:
Kindle är inget hot säger branschen. Idag, nej, men mobil, läsplattor, minipc etc står fullt rustade vid gränsen. Vän eller fiende?

Återkommer med fler kommentarer.

3 kommentarer:

  1. Håll till godo: www.bokensframtid.se

    SvaraRadera
  2. Tack för en trevlig kväll. Jag tycker det är jättebra med sådana här initiativ.

    Efter att ha funderat lite på kvällens alla samtal, så kunde jag inte låta bli att blogga lite om det hela. Jag har ju en fot i förlagsvärlden och en i piratvärlden och skulle gärna se att de båda världarna kom lite närmre varandra. http://www.annatroberg.com/2009/08/28/den-svenska-bokbranschen-har-massor-att-lara-av-piraterna/

    SvaraRadera
  3. Vill bara nämna att jag också var på plats, och skrev en rapport till min skrivarlista SKRIVA (även postad på ytterligare en E-postlista), som kan läsas här:

    http://www.freelists.org/post/skriva/En-kvll-om-bokbranschens-framtid

    –Ahrvid

    SvaraRadera